160 g biskut
60 g mentega – dicairkan
Lapisan Keju
250g krim keju
15 g gelatin
60 ml air
50 g gula kastor
2 sudu makan susu pekat
Lapisan Agar-agar
5 g (1 sudu teh) serbuk agar-agar
50 g gula kastor
450 ml air
200 g buah dalam tin
Cara-cara
1) Sediakan tin bulat 7” jenis “loose tin” (boleh guna plastik untuk memudahkan diangkat)
2) Biskut = Tuangkan mentega ke dalam serbuk biskut dan digaulkan rata. Tekan pada dasar acuan hingga padat, simpan dlm peti sejuk selama 30 minit.
3) Keju = Dalam bekas lain pukul krim keju dan gula kastor hingga kembang dan berkrim. Masukkan susu krimmer manis dan pukul lagi hingga sebati.
4) Panaskan gelatin dan air hingga cair setelah sejuk tuangkan gelatin ke dalam acuan keju dan pukul sebati.
5) Tuang adunan atas lapisan biskut yang telah keras. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam.
6) Agar-agar = Satukan agar-agar, gula kastor dan air masak hingga mendidih tutup api dan biarkan ia suam.
7) Taburkan buah-buahan atas lapisan keju dan tuangkan agar-agar ke atasnya. Simpan dalam peti sejuk hingga keras.
Saya nak kongsikan bersama followers yang sudi membaca dengan satu resepi yang sangat sedaaaaaaappppppppppp. Resepi dan nice pics ada saya sertakan sekali. Enjoice uolssssssss.
Pemandangan dari atas |
Pemandangan dari sisi |
Yummmyyyy |