Tuesday, February 10, 2015

Sushi...

As salam...dan di akhir bln januari thn 2015 ni, sy nk kongsikann1 resepi sushi kpd para penggemar sushi. Jika anda ke pasaraya yg menjual sushi ini harganye boleh tahan juga kan. Jadi saya telah mengambil alternatif untuk cuba membuat sendiri sushi ini. Pada mulanya sy merasakan membuat sushi ini leceh dan merumitkan. Tapi saPadamulanya saya tukarkan perkataan merumitkan itu sebagai 1cabaran. Belum cuba belum tau. Pada mulanya saya mencuba kit membuat sushi yang dijual oleh kawan fb saya iaitu Kuono Sushi. Ya saya telah berjaya. Setelah mendapat kejayaan itu saya telah mencari resepi dalam internet dan cuba membuatnya sekali lagi dan.bejaya dan kawan-kawan yang merasa pun bagitau sedap. Jadi saya ingin kongsi pada semua resepi yang saya telah cuba..

Bahan-bahan
1 cwn beras
1 sk garam
3 sb gula
3 sb cuka makan @ epal
seaweed
tikar utk menggulung
2 biji telur
1 btg fish cake
kacang

Cara-cara
1. Masak nasi seperti biasa tp lebihkan air
2. Buat campuran gula,cuka dan garam. Gaul sebati bersama nasi yang sudah masak.
3. Pukul telur utk dijadikan telur mata,bila siap goreng perlu dipotong2secara memanjang.
4. Fish cake dan kacang perlu dicelur sementara supaya sedikit lembut.
5. Bentang tikar utk gulung sushi, letak nasi dan tingalkan 2 inci supaya senang utk kita gulung nanti. Susun telur,kacang dan fish cake. Utk menyedapkan lagi boleh letak mayonis. Kemudian gulung hingga kemas. Potong dan siap utk dimakan.

Sushi homemade sy seperti gambar di bawah.
Selamat mencuba...adios...




ResPi Sagu Lapis Ala Nyonya...

Bahan-bahan
1 pkt sagu mata ikan
1 mangkuk kelapa parut
garam
gula
daun pandan

Cara-cara

1. Basuh dan rendam sagu dlm 30 min dan toskan hingga kering.
2. Gaulkan sagu dengan kelapa parut, gula dan garam hingga sebati.
3. Asingkan sagu tadi pd 3 bahagian dan warnakan sagu dengan warna merah, hijau dan putih.
4. Griskan sedikit minyak pada loyang dan panaskan pengukus.
5. Mampatkan sagu yg berwarna merah dan letakkan hirisan daun pandan dan kukus hingga masak.Diulangi pada sagu yg berwarna hijau dan putih dgn cara yg sama.
6. Sejukkan dan boleh dihidangkan..selamat menjamu selera..