Saturday, April 7, 2012

Eggless self-saucing chocolate pudding
(Puding coklat “self-saucing” tanpa telur) kredit to masterchef ezani
Bahan-bahan kek

2 cawan tepung gandum1
½ cawan gula kastor
2 sudu besar serbuk koko
1 ½ sudu besar serbuk penaik (baking powder)
1/2 sudu teh garam
1 cawan susu
1/2 cawan mentega/marjerin, dicairkan

Bahan-bahan sos

2 cawan gula perang
6 sudu besar serbuk koko
3 ¼ cawan air mendidih dicampurkan dengan 2 sudu besar serbuk kopi

Cara-cara

1) Panaskan ketuhar kepada 180°c.
2) Untuk adunan kek, campurkan tepung, gula kastor, koko, serbuk penaik (baking powder) dan garam bersama-sama. Tambah susu dan mentega/marjerin cair kepada bahan-bahan
kering. Campurkan sehingga sebati. Tuang ke dalam dulang pembakar 9 inci.
3) Campurkan gula perang, serbuk koko, dan air mendidih sehingga gula dan koko larut. Tuangkan ke atas adunan kek. Bakar pada suhu 180°c selama kira-kira 45 minit atau hingga kek
masak.
4) Hidangkan dengan ditaburkan dengan serbuk koko dan krim putar.

Saya sudah cuba dan rasanya wahhhh memang sedap 4 those choclate lover huhuhuhu yummmyyyyyyyy




































No comments: