by TryMasak
Sotong (6 ekor
Beras pulut (1 cawan)
Gula melaka (1 1/2 keping)
Daun pandan (3 helai)
Santan pekat (1 cawan)
Santan cair (3 cawan)
Garam (secukup rasa)
1.Rendam beras pulut selama 1 jam.
2.Campurkan dengan santan pekat dan garam. Kacau sebati.
3.Susun daun pandan di dalam periuk.
4.Masukkan beras pulut ke dalam sotong hingga hampir penuh dan masukkan
kepala sotong. Cucuk bahagian atas dengan 2 batang lidi kecil hingga kemas.
5.Masukkan ke dalam periuk.Masukkan santan cair, air, gula melaka yang
dipatah-patahkan, dan garam. Tutup periuk dan biar mendidih hingga kuah kering.
Proses ini mengambil masa yang agak lama. Setelah itu, ketupat sotong
bolehlah dihidang.
Sotong (6 ekor
Beras pulut (1 cawan)
Gula melaka (1 1/2 keping)
Daun pandan (3 helai)
Santan pekat (1 cawan)
Santan cair (3 cawan)
Garam (secukup rasa)
1.Rendam beras pulut selama 1 jam.
2.Campurkan dengan santan pekat dan garam. Kacau sebati.
3.Susun daun pandan di dalam periuk.
4.Masukkan beras pulut ke dalam sotong hingga hampir penuh dan masukkan
kepala sotong. Cucuk bahagian atas dengan 2 batang lidi kecil hingga kemas.
5.Masukkan ke dalam periuk.Masukkan santan cair, air, gula melaka yang
dipatah-patahkan, dan garam. Tutup periuk dan biar mendidih hingga kuah kering.
Proses ini mengambil masa yang agak lama. Setelah itu, ketupat sotong
bolehlah dihidang.
Makanan ini hanyaboleh didapati di negeri Kelantan dan juga Terengganu. Rasanya lemak manik sebab dalam masakan ini telah dicampur dengan santan,gula melakan dan juga garam. Enjoice da pics
No comments:
Post a Comment